• Mentaltrening www.today.no

Min svenske venninne Mikaela kom med et fortvilet utrop: Raili, kan du ikke lage et webinar om hvordan kan vi håndtere negative personer?

Dette skjedde: Hun har lyst å begynne å studere på Universitet igjen og har sjekket flere muligheter og kommet frem til det hun ønsker å satse på. Hun er et følelsesmenneske og hun fortalte dette med glødende entusiasme til en annen venninne og forventet naturligvis like mye entusiasme tilbake fra henne.

Nå var denne venninnen helt uenig. Hun synes hele ideen var tåpelig og uten mål og mening.  Hun  gjorde dette veldig klart og tydelig og Mikaela ble både såret, skuffet og lei. Og hun begynte å tvile på sin avgjørelse om å oppta studiene.  Begynte å tvile på sin egen drøm om avsluttede examen og Master papirer. Og så ble hun forbannet og følte at venninnen var veldig negativ og dømmende.

Vi alle opplever hendelser som kan trigge våre vanskelig følelser. Vi tror at det er situasjoner og andre menneskene som skaper de følelsene. Men der tar vi feil.

Det er nemlig ikke den andre personen og hennes oppførsel som skaper den følelsen i oss. Det våre egne ubevisste instinkter som kommanderer oss til  reagere  og får frem vår overlevelsesinstinktet; slåss eller flykte . Det er derfor du også sier ting du ikke mente og gjør ting du ikke ønsket å gjøre. Du glemmer hvem du du ønsker å være og reagerer på måter du angrer på. Da svarer den andre tilbake og den vonde runddansen er i gang.

Bevisste tanker og ansvar

Kan vi bytte ut disse uheldige instinktene og bruke bevisste tanker for å løse dette?

Løsningen er å ta fullt ansvar for dine egne handlinger. Det er her mentaltrening kommer inn for dette krever nye tankesett og trening.

Nå du lar deg trigges av denne negative personen gir du du full fokus på henne med alle dine egne negative reaksjonene. Du har du gjort denne personen til det viktigste personen i ditt liv for øyeblikket. Det er den personen nå som avgjør hvordan du har det og har full kontroll på dine følelser. Det ønsker du vel ikke?

Nå er det heldigvis ikke sånn at det er de “negative personene” som får oss til å føle som vi gjør. Og det kan vi være glade for for! Da måtte jo alle de negative folkene som kommer i din vei, endre seg før du kan få det bra igjen. Det kunne vært en umulig oppgave. Løsningen ligger i dine egne tanker og følelser.

Hvordan skal vi takle den typen følelser? Hvordan skal vi takle negative mennesker?

Du kan si «stopp» i ditt eget hode. Puste godt inn og koble inn dine bevisste tanker som kan kjøre over instinktene når du lære deg dette. Du kan velge om du svarer pro-aktivt eller re-aktivt. Dette lærer du mye om på dette onlinekurset vi kjører jevne mellomrom.

Vanligvis tar våre ubevisste instinkter over og du reagerer med resultatet som du angrer på og du lurer på hva i himmelens navn var det du tenkte på. Og der er poenget: du tenkte ikke! Du reagerte automatisk.

Det er flere måter å håndtere negative situasjoner men om du ønsker en annerledes reaksjon enn det du har hatt tidligere, må du stoppe opp.

Du kan alltid begynne med å ta et steg tilbake å ta et dypt pust før du bevisst velger om du ønsker å bruke angrep som det beste forsvaret.

Så det er et valg du må ta. Det er ikke enkelt før du får det til å bli en automatisk reaksjon men da har du også laget varig endring!

Det viktige er å ta et bevisst valg om du ønsker å «betale prisen». Spør deg selv kjapt hvor viktig dette er for deg akkurat nå og hva er konsekvensene om du gjør noe eller ikke gjør noe.

Selv var jeg en temperamentsfull dame som tente lett før jeg skjønte hvor svak og lett påvirkelig det gjorde meg for andres meninger. Når jeg lot andres meninger avgjøre om jeg var glad og lykkelig, eller sint og lei meg, hadde jeg jo ingen kontroll over mitt liv. Det var hva andre sa og gjorde som avgjorde kvaliteten i mitt liv. Etter at jeg lærte tanketrening, er det jeg selv som velger hva jeg føler. Da gjettet du ganske riktig at jeg er glad og positiv for det meste av tiden.

Du trenger ikke å lære å håndtere negative personer.

Du kan jo aldri endre noen annen enn deg selv,dine tanker, følelser og dine egne handlinger.

Det eneste du bør lære deg er å styre dine egne tanker.

Når du har lært det, vil du merke at du selv velger om du er lykkelig eller i negative følelser. Da er det du selv som har kontrollen og andre avgjør ikke hvordan du har det i livet. Er ikke det en befriende tanke?

Min personlige mirakelmedisin er å finne det som jeg er takknemlig over. Dette kan du selvfølgelig ikke bruke alltid i det øyeblikket ting skjer men med en gang du har mulighet, sett deg ned og skriv ned alle de ting du er takknemlig over i ditt liv.

Takknemligheten funker som bare det. Vet du hvorfor?  Jo, fordi du kan ikke både føle takknemlighet og sinne eller andre negative følelser samtidig. Om du velger takknemlighet, velger du også de gode følelsene som følger med. På onlinekurset lærer du å hvordan du kan styre dine tanker og hvordan kan du ta ansvar for ditt liv.

Husk at om du tenker negative tanker om en annen person, vil du påvirke deg selv. Bare det å spre «rykter», altså sladre, er skadelig for deg selv da kroppen din vil i samme øyeblikket starte produksjon av kortisol og det er noe du ikke ønsker å ha i kroppen din.

Og enda verre er det at når du først har begynt den negative tanke smitter den over til andre tanker og andre personer rundt deg.

Det er  et ordtak som jeg hørte noen sted:

«Å forakte noen er som å drikke gift og håpe at den andre dør av det»

Dette er beskrivende hvordan negative tanker fungerer i ditt hode for din lykke og fremgang.

Det å kunne styre sine egne tanker, følelser og handlinger viktige  leksjoner. Det samme er å ta ansvar for også egne følelser.

Når du har lært å styre dine tanker, kommer ikke du til å skylde på en annen person som sa noe- som fikk deg til å føle noe og derfor reagere på en bestemt måte.

Vil du vite mer, bli med på gratis nettkurs i tankestyring. Påmelding finner du her.

Du kommer selv til å velge dine tanker og følelser. De fører til de handlinger som du ønsker. Du kommer til å skape det livet du ønsker å leve – ikke det livet som tilfeldigheten legger foran deg.

Er det ikke sånn at det eneste vi alle vil til slutt, er å føle oss vel?

 

Beste hilsen

Raili :)

2017-08-21T23:25:15+00:00 24/06/2017 17:44|Blogg|0 Comments