Den siste uken har utfordringen om våre ungdomsbilder fartet rundt på Facebook. Fikk utfordringen for mange dager siden og jeg tok den med en gang.

Det var ikke tvil i mitt sinn hvilket bilde jeg måtte velge. Valgte det bildet som viser grunnlaget for min store skam helt frem til midten av  40-årene, det at jeg hadde sameblod. At jeg hadde mye sameblod i meg. (Om bildet er et kryss, klikk på krysset)

02

Skam er en utrolig farlig og vond følelse nettopp fordi du bærer den alene. Du kan ikke snakke om det, da heller ikke bli kvitt det.

Jeg gjorde det som de fleste andre med forskjellig typer skam gjør, jeg tiet om det når det var mulig og benektet det når det var mulig. Og når ingenting annet hjalp, lot som det ikke hadde noen som helst påvirkning på meg. Masken var på kontinuerlig og den var slitsom å bære. Gjorde hva som helst at denne forferdelige skammen ikke kom frem. Og masken gjorde det mulig å late utad som om skammen ikke eksisterte.

I dag er jeg ikke lenger skamfull hverken over mitt samiske tilhørighet eller det faktum at min mamma og pappa avlyste bryllyppet og jeg ble født utenfor ekteskapet som i den tiden var den aller største skammen. Å være same var nesten like ille og jeg hadde begge de verste skammene.

Grunnen hvorfor jeg nå tar dette opp, er at det er så mange som sliter med sin skam som har oppstått uten at vi selv kunne påvirke den. Det kan være ved vårt opphav, misbruk, sykdom eller noe annet som er utenfor vårt kontroll. En facebook-kampanje som dette med ungdomsbilder av ioss selv, kan bringe skammen eller minner om den opp igjen.

Det er ikke nødvendig å bære så mye smerte gjennom livet. Jeg vet at det går an å gi slipp. Det tok meg over 45 år å akseptere og godta hvem jeg var og det skjedde ikke før jeg lærte mental trening med riktige teknikker. Og jeg vet at de fleste av oss har en eller annen skam i oss som er som en kreftsvulst. Og den er godt gjemt, uten aksept og godkjennelse. Den setter i gang bitterhet og mange andre stygge følelser gang på gang i løpet av livet.

Hva er din skam og hvor lenge har du gjemt den i hjertet ditt? Send meg gjerne brev om det.

Vår selvfølelse, selvtillit og skam er veldig tett knyttet sammen som andre sterke følelser. Derfor har jeg tatt opp skam i onlinekurset såpass tydelig da det er et område vi bare hører diffuse saker om. Vi vil ikke snakke om skammen vår. Vi vil ikke tenke på det. Helst ikke nå heller. Men uten at du tar skammen din frem i dagslyset, vil den bare vokse seg sterkere når den får næring av din frykt for å bli avslørt.

Under onlinekurset har vi tatt opp emnet tydelig i forskjellige moduler direkte eller indirekte. Tar du skammen frem, se på den og behandler den med den anerkjennelsen som den behøver, blir den mindre og til slutt helt eller nesten borte.

Ønsker deg flotte høstdager :)

Beste hilsen

 

Raili :)

Ps. Du kan melde deg på gratis Livsstilkurs med 3 videoleksjoner her

 

 

 

2017-08-21T23:25:18+00:00 06/09/2016 12:01|Blogg|0 Comments